Banana hleb

 Banana hleb

Kako napraviti banana hleb

Banana hleb je jedan vrlo zanimljiv kolač koji ćete sigurno obožavati ako ste ljubitelj banana. Priprema banana hleba ne zahteva puno sastojaka, ali takođe ne zahteva ni puno vremena.



SASTOJCI

2 banane
2 jajeta
125g maslaca
180g šećera
350g brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli


Banane oguliti, usitniti rukama, a potom gnječiti viljuškom dok se ne dobije kompaktna masa. Kada su banane spremne, polako početi sa dodavanjem ostalih sastojaka. Prvo dodati jaja i sjediniti sa bananama. Nakon toga dodati maslac i šećer, pa nastaviti mešanje. Maslac je poželjno da bude otopljen jer će se lakše sjediniti, ali voditi računa da ne bude vruć. Umesto maslaca, može se koristiti margarin, ali sa maslacem je neuporedivo ukusnije. U brašno dodati jednu kesicu praška za pecivo, a onda tu mešavinu dodati u deo sa bananama i jako dobro izmešati dok se ne dobije jednako testo. 
Kalup u kom će se hleb peći obložiti papirom za pečenje - ja sam koristila baš kalup za hleb. Nasuti u kalup pripremljeno testo i kašikom ga jednako rasporediti. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta. 
Nakon 25 minuta pečenja, preko hleba je potrebno prebaciti aluminijumsku foliju, kako površina hleba ne bi gorela. Nemojte ušuškati i zatvoriti hleb folijom, već samo pokrijte, tako će se hleb nastaviti peći, ali korica sa gornje strane neće goreti. Foliju ukloniti nekoliko minuta pred kraj pečenja. U tom momentu možete proveriti da li je on potpuno pečen. Kako to uraditi? Uzeti jednu drvenu čačkalicu i bocnuti kroz hleb. Ako čačkalica lako izlazi iz hleba i ako izlazi potpuno čista, hleb je pečen. Ukoliko izlazi teže i na njoj se zadržalo malo testa, onda je potrebno da se peče još malo. 
Kada se banana hleb izvadi iz rerne, najbolje je odmah ga izvaditi iz kalupa i odvojiti od papira da se bi upario, a nakon toga ga umotati u čistu i suvu krpu.
Hleb iseći na kriške kada se potpuno ohladi, jer se seče mnogo lakše kada je hladan.
Pripremu banana hleba možete pogledati i na mom YouTube kanalu:






Коментари