Knedle za supu
Kako napraviti domaće, vazdušaste i mekane knedle za supu
U nedostatku domaćih rezanaca, tu je uvek i ona brža varijanta za zakuvavanje supe, a to su knedle. Recept je jednostavan i kada jednom probate da ih napravite, videćete da je zaista lagano, a sigurna sam da ćete posle toga retko kad uzeti kupovne rezance iz prodavnice. Ono što je najbitnije, zahteva vrlo malo vremena za pripremu, a i sastojci od kojih se prave ima svaka kuhinja.
SASTOJCI
1 jaje
30ml ulja
1/2 kašičice soli
do 100g pšeničnog griza
Razbiti jaje i odvojiti žumance od belanceta. Belance staviti u jedan duboki tanjir i mutiti viljuškom dok se ne dobije pena. U belance dodati žumance i nastaviti mućenje dok se ne sjedine. Sada se u jaje mogu nasuti ulje i so, ali i pšenični griz koji je potrebno dodavati postepeno.
Što se tiče količine pšeničnog griza, to koliko ćete dodati zavisi najviše od veličine jajeta. Ako je jaje veliko, biće potrebno oko 100g, ali ako je malo ili srednje onda oko 80-90g.
Verovatno biste se zapitali zašto to pominjem i zašto 10g igra ulogu. Odgovor leži u tome kakvu strukturu knedli želite. Ako stavite manje pšeničnog griza, one će se odmah raspadati i nećete imati cele knedle. S druge strane, ako stavite previše griza, onda mogu ispasti tvrde. Kada probate da ih pravite prvi put i vidite kako vam je ispalo, steći ćete i sami osećaj kakva gustina treba da bude.
Kada je sve umućeno, malom kašičicom uzimati i spuštati knedle u ključalu supu. Bitno je da supa lagano ključa i da se knedle stavljaju u supu brzo, jer će one da rastu i da zauzimaju veću zapreminu. Zato je brzina bitna, da možete sve da ih stavite na površinu supe. Kada ste stavili sve knedlice u supu, sačekajte minut-dva, a onda ih kašičicom gurnite na dole kako bi se okrenule i tako jednako kuvale. Kuvanje knedli traje oko 5 minuta, ali kada sklonite supu sa ringle ostavite ih još nekoliko minuta da nadolaze.
Kako napraviti knedle za supu možete pogledati i na mom YouTube kanalu:
Коментари
Постави коментар