Čorba od praziluka i mlevenog mesa

 Čorba od praziluka i mlevenog mesa

Ranije sam već pisala o tome koliko volim da pripremam i jedem čorbe, pa ne čudi što ću baš ovu vrstu recepata dosta forsirati kroz tekstove i videe. 
Ne sećam kako sam došla do ovog recepta, ali znam da mu se uvek rado vraćam i da ga moja porodica i ja obožavamo. Priprema čorbe uopšte nije teška, mnogo je ukusna, ali i sita, tako da ovo može da bude i glavno jelo. 

SASTOJCI

50ml ulja
300g praziluka
300g mlevenog mesa (po izboru)
so
biber
40g brašna
2l vode
2 trougla sira ili 100g pavlake
vlašać (opciono)

U šerpu od 3 litre nasuti ulje da se zagreje, a potom dodati naseckan praziluk i dinstati nekoliko minuta. Kada se praziluk malo prodinstao, dodati mleveno meso i začine po ukusu (so, biber). Promešati i nastaviti dinstanje. Kada se i meso izdinstalo, smanjiti temperaturu ringle i dodati brašno. Bitno je jako dobro sjediniti brašno sa ostalim sastojcima vodeći računa da ne ostanu grudvice. Čim se brašno sjedinilo sa ostalim sastojcima, u šerpu nasuti 2l vode i dobro promešati. Sačekati da proključa, a onda na tihoj vatri nastaviti kuvanje 40 minuta. 

Kada je priprema ove čorbe u pitanju, dobijala sam često pitanje da li mora da se stavlja brašno. Brašno nije neophodno ako ne želite ili ne smete da ga konzumirate. Njegova uloga je u tome da se dobije kremasta i malo gušća čorba. Izostanak brašna apsolutno ne narušava ukus čorbe.

Kada se čorba kuvala 40 minuta, ostaje da se doda još jedan sastojak, a to je sir. Sir koji koristim su oni mali trouglovi, bolje poznatiji kao zdenka sir. Potrebno je naseckati ga na sitne kockice. Kada se on stavi u čorbu, kuvati još 10 minuta i nakon toga čorba je spremna za jelo. Na kraju, ako želite, u čorbu možete dodati naseckan luk vlašac.

Kod sastojaka sam napisala da umesto zdenke može da se doda pavlaka. U poslednje vreme izbor mi češće padne na pavlaku. Radi se o tome da ovi trouglići više nisu kvaliteta kao nekada i gotovo da se i ne oseti da se nalaze u čorbi kao što je to slučaj bio ranije. Pavlaka umesto zdenke daje tu mlečnu notu ovoj čorbi i bude odličan ukus.

Detaljnu pripremu čorbe sa prazilukom možete da pogledate i na mom YouTube kanalu:



Коментари