Pita sa mesom
Kako napraviti sočnu pitu sa mesom od gotovih kora
Kada su u pitanju pite i gibanice, tu zaista imam jako puno recepata, pogotovo kada je u pitanju pita/gibanica sa mesom. Lično, više volim ovo jelo da nazivam pitom iako se pravi od kora za gibanice i baklave, jer ovo jelo bude toliko bogato, mekano i sočno, da ne podseća uopšte na gibanice, već baš na pitu sa domaćim korama. Recept o kom ću pisati u nastavku ovog teksta je recept koji najviše volim da pravim, pogotovo kada imam goste i želim da ostavim odličan utisak.
SASTOJCI
100ml ulja
300g crnog luka
500g mlevenog mesa (po izboru)
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
2 kašičice dodatka jelima (vegeta)
2 kašičice mlevene slatke paprike
500g gotovih kora
4 jajeta
350ml jogurta
100ml mleka
200ml gazirane vode
malo ulja za premazivanje
+2 jajeta za preliv
U dublji tiganj ili šerpu nasuti ulje da se zagreje, a potom dodati sitno naseckan crni luk da se dinsta. Kada luk postane staklast, dodati mleveno meso i često mešajući nastaviti dinstanje. Kada se meso potpuno izdinstalo, dodati začine: so, biber, vegetu i mlevenu papriku. Dobro promešati i dinstati još samo 1-2 minuta, pa potom skloniti sa ringle. Kada je fil gotov, bilo bi dobro probati ga i na taj način proveriti da li je dovoljno začinjen. Treba imati na umu da fil od mesa treba biti dobro začinjen, jer u ostatak pite ne ide ništa više od začina.
Kada je fil od mesa spreman, početi sa pripremom drugog fila. U jednu dublju posudu razbiti 4 jajeta, dodati jogurt, mleko i gaziranu vodu. Ove sastojke dobro sjediniti žicom.
Sledi sada slaganje kora, ali pre nego što krenem na postupak, nekoliko rečenica o korama. Kada kupujem gotove kore, volim da kupim kore koje su tanke ili i ako su nešto deblje, bitno mi je da su vrlo savitljive. Nekoliko puta sam u marketima kupila kore koje su se pri svakom dodiru krunile i delovale su kao da su od plastike. To je sve verovatno do načina proizvodnje, ali ja prosto sa takvim korama ne znam da radim. Tako da biram da kupim na pijaci od lokalnih proizvođača koji će vam tačno reći šta prodaju i kakve kore imaju.
U paketu kora od 500g sam ovaj put izbrojala 15 kora. Naravno, ako su u paketu tanje kore, moguće da će ih biti više ili ako su deblje, biće ih onda manje. Zato je bitno da izbrojite kore pre slaganja, kako biste znali kako da rasporedite filove.
Tepsija koju sam koristila je bila dimenzija 35x22cm i dubine oko 6-7cm.
Tepsiju premazati sa malo ulja, a onda rasporediti 2 kore tako da pokriju dno i stranice tepsije, pa čak i da malo padaju preko nje. To je bitno kako bi sav sadržaj pite ostao unutra, a i da bi se na kraju lepo ušuškala. Premazati ih sa malo ulja, pa na dno tepsije staviti novu koru i premazati sa filom od jogurta i jaja. Preko toga staviti sledeću koru, pa na nju fil od mesa. Nastaviti isti postupak do kraja, vodeći računa da ostane malo fila od jogurta i jaja i dve kore sa kojima će se pita na kraju ušuškati.
Kada se sa poslednje dve kore ušuška pita, uzeti nož i sa njim iseći pitu na kocke željenih dimenzija. Najbolje je da se iseće na nešto manje kocke. U preostali fil od jogurta i jaja dodati još 2 jajeta, umutiti, a potom taj fil preliti preko pite. Viljuškom razdvajati kocke tačno na mestima gde se seklo kako bi fil ušao svuda jednako i na kraju posuti od gore sa još malo ulja.
Pitu peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 40-45 minuta. Kada se ispeče, pitu iseći opet po istim mestima gde i pre pečenja.
Kako napraviti pitu sa mesom možete pogledati i na mom kanalu. Tamo možete videti tačan postupak kako sam sve radila korak po korak:
Коментари
Постави коментар