Gaspačo

Gaspačo ili Španska čorba



Ako nikada niste čuli za gaspačo, sada je prava prilika. Gaspačo je jedno od najčuvenijih španskih jela. Gaspačo je u stvari hladna čorba od povrća. Idealna je za letnje dane jer je vrlo osvežavajuća i bogata sezonskim povrćem. Podeliću sa vama recept koji sam dobila od prijatelja kod kojih sam imala prvi put priliku da probam ovo jelo. Meni se odmah dopalo, nadam se da će i vama.


SASTOJCI

2l kuvanog paradajz soka
1kg svežeg paradajza
5 paprika raznih boja
2 veća krastavca
2 glavice luka
4 čena belog luka
8-10 crnih maslina
1-2 ljute papričice
sok od 1 limuna
40ml maslinovog ulja
10ml Vorčester sosa
10ml balzamiko sirćeta
so
biber
kumin

Povrće koje je navedeno u sastojcima je potrebno iseckati na sitne kockice. Ako želite bržu pripremu, jer seckanje traje večnost, možete sve povrće da usitnite u secku. Lično, volim da izdvojim vreme i da sve naseckam, jer mi čorba tako izgleda bogato i vidi se lepo šta se u njoj sve nalazi. Kada je povrće usitnjeno/naseckano, može se početi sa mešanjem sastojaka. U principu redosled dodavanja nije bitan, ali najčešće krenem sa sipanjem kuvanog paradajza, potom dodajem sve što sam seckala i na kraju ulje, limunov sok, vorčester sos, balzamiko sirće i začine. Što se količine začina tiče, so i biber dodati po ukusu, ali paziti da se ne pretera sa soli, jer neki od sastojaka već sadrže so u sebi. Bolje dodati manje, pa probati. Kumina je dovoljna jedna kafena kašičica.
Za ovu čorbu potrebno je odrediti jednu veću posudu u koju mogu da stanu i da se izmešaju svi ovi sastojci, a da možete tu posudu da držite u frižideru. To može biti staklena posuda ili šerpa. 
Kada je sve izmešano, čorbu staviti u frižider. Idealno je da odstoji 24h kako bi povrće pustilo svoje ukuse. Od ove količine se dobije baš dosta čorbe i ona može da stoji u frižideru oko 6-7 dana.

Pripremu gaspačo hladne čorbe možete pogledati na mom YouTube kanalu:




Коментари