Juneća supa sa povrćem
Kada su supe i čorbe u pitanju, već znate da sam veliki obožavatelj. Ovo je jedna od onih supa u koju svašta ide, a vrlo je zdrava, ukusna i dijetalna.
Neko bi možda ovo jelo smatrao i čorbom, ali po meni, mislim da je pre supa. Negde sam pročitala da se u čorbe stavlja brašno, pravi se zaprška i slično. Međutim, meni ta podela oko toga šta je supa, a šta čorba, uopšte nije jasna. Na kraju krajeva, to nije ni to toliko bitno, jer je poenta hrane da u njoj uživamo i da nas zasiti, a to da li je supa, čorba ili nešto treće, to je potpuno sporedno. :)
SASTOJCI
500g junetine
50g korena peršuna
250g šargarepe
2-3 čena belog luka
150g crnog luka
list peršuna
list celera
100ml kuvanog paradajza
3l vode
so, biber, vegeta
rezanci
Koren peršuna, šargarepu i beli luk naseckati. Glavice crnog luka iseći na komadiće. Luk koji sam koristila je bio dosta sitan, pa sam ga sekla na četvrtine. Ako su glavice krupnije, onda iseći na više delova. List peršuna i celera sitno naseckati. Peršuna je dovoljno oko pola vezice ili 5-6 grančica, dok je celera potrebno 2-3 grančice. Sve ove sastojke staviti u šerpu, a potom dodati još i začine (so, biber, vegetu - po ukusu) i 100ml paradajza. I na kraju nasuti 3 litre vode. Uključiti ringlu, sačekati da proključa, a potom smanjiti ringlu tako da supa tek pomalo vri i ostaviti da kuva oko 1h.
Ali pre nego što dođem do završetka, da se vratim na paradajz. Možda zvuči čudno zašto u supu dodajem paradajz. Ne znam da li je to kod još nekoga praksa, ali kod mene kada god bi se pravila baš juneća supa, uvek bi se dodavalo malo paradajza. Taj paradajz ne preuzima ukus jer je u pitanju zaista mala količina, ali pomaže da se dobije malo drugačija aroma i daje malo boje. E sad, ja ga stavljam odmah na početku kada i sve ostale sastojke, ali on može da se doda i pred kraj kuvanja ili čak i u tanjir prilikom sipanja, a ne mora da se stavlja nikako ako ne želite.
Drugo razmišljanje zašto se dodaje paradajz, jeste slatkoća. Ako ste nekada prisustvovali kuvanju paradajz soka za zimnicu sigurno ste videli da se u njega dodaje i šećer. Kada povučemo paralelu sa tim da se u juneću supu često sipa i malo šećera, onda je možda jasno i zašto ide paradajz, jer on ima i sam po sebi blag i sladak ukus, a dodaje mu se i još šećera.
Nakon 1h, supu je potrebno zakuvati. Najbolje je ako imate domaće rezance, ali ako nemate, možete zakuvati i sa kupovnim (kao ja :D ), ili sa knedlama. Kada je supa zakuvana, ako volite svež peršun u supi, naseckati i dodati ga još malo.
Priprema juneće supe nije kompilkovana, a ona je vrlo ukusna i zdrava. Pripremu možete pogledati i na mom YouTube kanalu:
Коментари
Постави коментар