Belo meso iz rerne

 Pileće belo meso iz rerne

Kako napraviti pohovano meso iz rerne

Priprema belog mesa nije lak zadatak jer je ono za razliku od ostalih delova pileta dosta suvlje jer ne sadrži masnoću. Ipak, obožavamo da ga jedemo i to najčešće kao pohovano. Međutim, kao što znamo pohovanje i prženje je najnezdraviji način pripreme hrane, ali uprkos tome, tako ga najviše volimo. Pa zašto onda ne napraviti pohovano iz rerne? Svi znamo klasičan recept za pohovanje šnicli u tiganju i identičan recept može da se pripremi i u rerni, ali recept koji delim sa vama je ipak malo drugačiji od klasičnog. U nastavku ovog teksta saznaćete koje sastojke koristiti, koliko i nekoliko izmena koje možete primeniti.


SASTOJCI

750g belog mesa
100g prezli
40g parmezana
200ml jogurta
1 kašičica belog luka u prahu
pola kašičice suvog bosiljka
pola kašičice bibera
2 kašičice soli

Kada sam pripremala ovaj recept, koristila sam belo meso jednog celog pileta, koje sam podelila na 4 dela, tako da sam dobila 4 šnicle, odnosno to je bila količina dovoljna za 4 osobe. Ako više volite da su šnicle tanje, možete ih iseći i na više delova. 
Pošto je u pitanju "pohovanje", potrebno je pripremiti fil u koji će se šnicle umakati, a zatim i u šta će se uvaljati.
 
Fil je potrebno pripremiti od jogurta i začina koji su nabrojani u sastojcima. Sve se stavi u jednu činiju i dobro promeša. Beli luk daje tek malo aromu, i preporučujem da bude baš u prahu, jer je svež mnogo jači i pri pečenju može dati malo gorkastu aromu. Bosiljak ako ne koristite, možete dodati neki drugi začin koji više volite da kombinujete uz meso, ali takođe je poželjno da bude suv, a ne svež. Ali, na kraju, ako ne želite druge ukuse belog mesa, možete da stavite samo so i biber.
Po originalnom receptu, fil se pravi od majoneza, što možete da probate. Međutim, meni lično majonez je malo previše, i zbog toga sam unela izmenu i napravila sa jogurtom. Obično bude dovoljno oko 200ml jogurta, ali dovoljno je i 150ml. To najviše zavisi od gustine. Ako je jako gust, biće vam potrebno 200ml jer će ga više ostati na šniclama, ali ako je jogurt ređi, bolje je onda 150ml. 

Prezle i parmezan sjediniti u drugoj posudi.

Šnicle se prvo dobro potope u fil, a zatim se uvaljaju u mešavinu prezli i prazmezana. Kada valjate šnicle u prezle i parmezan okrenite ih nekoliko puta i na jednu i na drugu stranu i dobro utapkajte da se na njih što više zalepi. Ako se desi da vam ostane viška mešavine prezli i parmezana, stavite u neku posudicu sa poklopcem i držite u frižideru, jer je to možete iskoristiti drugi put kada vam zatreba.

Šnicle složiti u tepsiju obloženu papirom za pečenje, bez dodavanja bilo kakve masnoće, jer nije potrebno. Peći u rerni zagrejanoj na 200-210 stepeni oko 30 minuta ili dok dobro ne porumeni, a potom izvaditi tepsiju iz rerne i pažljivo okrenuti šnicle na drugu stranu, a zatim vratiti u rernu i peći još 15-20 minuta. 

Kada su se zapekle sa obe stane, izvaditi iz rerne, sačekati nekoliko minuta, pa ih izvaditi iz tepsije.
Šnicle možete posuti sa još malo parmezana kako bi im se pojačao ukus sira i možete ih poslužiti uz neki prilog po izboru. 

Celu pripremu ovog jela možete pogledati i na mom YouTube kanalu:



Коментари