Projice - Proja mafini

 Proja

Kako napraviti proja mafine - ista osnova, a više ukusa

Kada sam bila dosta mlađa, zanimljivo je to da nisam volela proju. Međutim, jednom prilikom drugarica je napravila proju i pošto sam bila gladna, a nisam želela da je uvredim, probala sam je. Od tog momenta, desila se velika promena, jer mi se proja jako dopala, uzela sam recept i počela da je pravim baš, baš često. Naravno, recept sam uvek nešto menjala tokom vremena, ali recept koji ću podeliti u ovom tekstu sa vama je, po mom mišljenju, najbolji. 



SASTOJCI

2 jajeta
250ml jogurta
350ml gazirane mineralne vode
100ml ulja
so po ukusu (2-3 kašičice)
150g belog brašna
1 prašak za pecivo (12g)
270g kukuruznog brašna
130g kukuruznog griza

Za 1.vrstu: 100g gauda sira (ili nekog drugog po vašem izboru)
Za 2.vrstu: 150g šunke

U jednu veću posudu razbiti 2 jajeta i umutiti žicom. U jaja zatim dodati jogurt, mineralnu vodu i ulje i promešati. U belo brašno dodati 1 kesicu praška za pecivo i malo izmešati. Potom u tečne sastojke dodati brašno sa praškom za pecivo, kukuruzno, brašno, kukuruzni griz i so, a onda sa žicom ili mikserom jako dobro umutiti. Kada je umućeno, testo za proju je spremno.
Ovako pripremljenu proju možete izliti u jednu veliku tepsiju podmazanu uljem i peći tako u komadu ili možete sipati u kalupe za mafine. 
Ako budete koristili kalupe za mafine, potrebno je u svaki kalup nasuti par kapi ulja i potom nasuti testo do 2/3. Nemojte sipati pun kalup, jer proja mafini narastu.
Ako kao ja volite da imate više varijanti proje, testo za mafine podelite približno na 3 dela. Jedan deo ostaviti bez dodavanja drugih sastojaka. U drugi deo dodati sir naseckan na kockice, s tim da deo kockica sira možete ostaviti i utopiti od gore, tako se sir lepo zapeče i da jako dobru aromu. I u treći deo umešati naseckanu šunku. 

Proja mafine peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta. Ne znam tačno dimenzije kalupa, ali u kalup staje ukupno 12 mafina. I od ove količine testa dobije se oko 30 mafina, ali to može biti i nešto manje ili više u zavisnosti od dimenzija vašeg kalupa i koliko testa sipate u njih.

Ukoliko pečete proju u komadu, vreme pečenja zavisi od debljine. Ako je tepsija velika i proja tanja onda je dovoljno peći oko 25 minuta kao i mafine, ali ako je tepsija manjih dimenzija i testo deblje, može joj biti potrebno i do 45 minuta vremena da se ispeče. Najbolje ćete videti po boji kada je pečena jer je potrebno da dobro porumeni, ali uvek možete da se poslužite i trikom sa čačkalicom.

Pripremu proja mafina možete pogledati na mom YouTube kanalu:




Коментари