Rolat sa pekmezom
Rolat sa pekmezom je jedan od onih starinskih kolača koje svi pamtimo još iz detinjstva. Iako svi stalno isprobavamo neke nove recepte, uvek se rado vraćamo i onim nekadašnjim.
SASTOJCI
5 jaja
100g šećera
100g brašna
1 prašak za pecivo
300g pekmeza
šećer u prahu
Prvo je potrebno odvojiti žumanca od belanaca. Belanca mutiti mikserom dodavajući postepeno šećer. Mutiti sve dok se dobije čvrst sneg. Potom u belanca dodati i žumanca, pa kratko mutiti dok se ne sjedine.
U brašno dodati 1 kesicu praška za pecivo i promešati, a nakon toga dodati u umućena jaja. Ove sastojke možete sjediniti mikserom, ali onda postoji šansa da zbog velike brzine mešanja jaja spadnu. Tako da savetujem da ipak brašno i jaja sjedinite varjačom ili silikonskom špatulom.
Smešu izliti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Rasporediti jednako vodeći računa o tome da je svuda približno jednaka debljina. Koristila sam tepsiju dimenzija 40x30cm.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 10-12 minuta. Pratite tok pečenja i pazite da se ne prepeče, a opet ne valja izvaditi ni prerano, tako da pratite vreme koliko se dugo peče.
Kada je patišmanj pečen, raširite suvu krpu na koju ćete ga staviti, izvadite ga iz tepsije hvatajući krajeve papira i prevrnite ga naopako tako da papir sada dođe sa gornje strane. Papir polako odvojiti, a patišmanj uviti krpom u oblik rolata i ostaviti da se tako potpuno ohladi.
Kada se ohladi, rolat odviti i celu površinu premazati sa pekmezom po vašem izboru, a onda opet urolati (bez krpe). Možete ga odmah seći, ali predlažem da odstoji oko sat-dva. Posuti sa malo prah šećera.
Pripremu rolata sa pekmezom možete pogledati i na mom YouTube kanalu:
Коментари
Постави коментар