Slani krekeri

 Slani krekeri

Kako napraviti hrskave krekere sa semenkama

Slani krekeri su odlična grickalica za druženja, ali ono za šta ih ja najčešće koristim jeste da ih ponesem kada idem na posao ili kada znam da ceo dan neću biti kući, a znam da neću imati vremena za obrok. Još jedna dobra osobina ove grickalice je ta što može dugo da stoji. Ne znam tačno koliko, jer  meni su trajali od nekoliko dana do 3 nedelje koliko su najduže stajali dok se nisu pojeli. Količina koja se dobije od sastojaka koje ću nabrojati je prilično velika i dobije se baš dosta krekera, tako da ako nemate toliko vremena za oblikovanje i pečenje, ovu količinu uvek možete smanjiti na polovinu, trećinu, četvrtinu,...



SASTOJCI

1200g brašna
100g lanenog semena
50g mlevenog lanenog semena
400g suncokreta
200g susama
2 praška za pecivo (2x12g)
2-3 kašičice soli (oko 15g)
600ml belog vina
400ml ulja

U jednu veću posudu za mešenje staviti brašno, a potom u brašno dodati sve suve sastojke: laneno seme, mleveno laneno seme, suncokret, susam, prašak za pecivo i so. Suve sastojke dobro izmešati. Nakon što je dobro promešano, dodati tečne sastojke, odnosno belo vino i ulje. Sada su svi potrebni sastojci u posudi i sledi mešenje testa. Kada se testo umesi, odneti u frižider na sat vremena.
Kada se testo odmorilo, izneti iz frižidera. Ako imate veliku radnu površinu, možete odmah razviti oklagijom celo testo. Pre razvijanja, posuti površinu sa malo brašna. Testo razviti na željenu debljinu, ali nemojte ostavljati suviše debelo, dovoljno je oko 0.5cm. Razvijeno testo možete iseći na trakice, kvadrate ili možete kao ja koristiti modle raznih oblika. Ako želite, krekere možete premazati jajetom, ali ja lično ne praktikujem premazivanje. 
Krekere slagati na papir za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15-18 minuta. Pratiti tok pečenja. Kada dobiju rumenkastu boju, pečeni su. Ukoliko se razviju da budu tanji, skraćuje se i vreme pečenja, a takođe važi i obrnuto, ako su krekeri deblji, potrebno je peći duže.
Dimenzije tepsije koju sam koristila su 40x30cm i od ove količine testa sam dobila ukupno 8 tepsija krekera.

Često kao pitanje dobijam da li mora belo brašno. Belo brašno nije obavezno. Umesto njega možete koristiti bilo koje brašno, samo što treba voditi računa o tome kakve su osobine brašna koje želite da  koristite. Zašto to kažem? Kao primer navešću integralno brašno. Kada koristim integralno brašno, primećujem da ili moram dodati više tečnosti, ili prosto staviti malo manju količinu brašna. U slučaju krekera, kada biste na sve navedene sastojke stavili 1200g integralnog brašna, testo bi bilo suviše tvrdo i bilo bi teško za rad. 
Drugo pitanje koje se često postavlja jeste da li mora belo vino i da li može da se pravi sa vodom. Iskreno, sa vodom nisam nikada probala da pravim i ne znam kako bi to izgledalo. Umesto belog vina, znam nekoliko osoba koje su koristile pivo i dalo je gotovo isti efekat.

Pripremu slanih krekera možete pogledati i na mom YouTube kanalu:



Коментари