Piletina sa karfiolom i rezancima

 Piletina sa karfiolom i testeninom

Ovo je jelo koje se jede kašikom, ali ne mogu reći ni da je supa, ni da je čorba. Vrlo je neobično, ali kada ga probate, odmah vas osvoji svojim ukusom i sigurno ćete sipati još u tanjir. Pročitajte tekst u nastavku i proverite šta vam je sve potrebno od sastojaka.


SASTOJCI

60ml ulja
1kg piletine
so, biber za piletinu
200g crnog luka
200g šargarepe
100ml vode
3-4 čena belog luka
peršunov list
celerov list
mešavina začina (vegeta)
so
lovorov list
ljuta papričica
1l vode
1kg karfiola
300g testenine

Ovo jelo možete pripremati u voku, dubokom tiganju ili šerpi koja ima veći prečnik. U sud u kom ćete pripremati jelo, nasuti ulje i staviti na ringlu da se zagreva. U ulje spustiti komade piletine, posoliti, pobiberiti i pržiti dok ne porumeni sa svih strana. Meso nije potrebno potpuno ispeći, jer će se svakako još kuvati, bitno je samo da dobije boju. Kada je porumenelo, meso izvaditi iz voka. Ako se uhvatio sloj od prženja na dnu suda, tim bolje. Zatim, u to ulje dodati naseckan crni luk i dinstati ga 2-3 minuta, pa dodati naseckanu šargarepu i promešati. Nasuti 100ml vode i pustiti da se krčka oko 5 minuta. Ono što ćete primetiti jeste da se taj sloj od prženja mesa sa dna suda po dodavanju vode brzo otopio i umešao u jelo. 

Kada su se luk i šargarepa krčkali nekoliko minuta, dodati naseckan beli luk, svež ili sušen peršunov i celerov list, naseckanu ljutu papričicu, so, vegetu i lovorov list. Za nabrojane sastojke uglavnom nisam napisala koliko je potrebno, jer se ukusi razlikuju i vi najbolje znate kakav odnos začina vama lično odgovara. Moj savet je uvek da je bolje dodati manje svega, pa probati i dodati još onoga što vam se čini da je potrebno. Ljutu papričicu nemojte preskakati, već ako ne volite ljuto, stavite je bar malčice da se tek-tek oseti, jer zaista čini jelo još boljim. 
Kada su svi začini dodati, meso ponovo vratiti u vok, nasuti 1 litar vode, promešati, poklopiti i, od momenta kada proključa, kuvati na tihoj vatri 30 minuta.

Kada je 30 minuta prošlo, dodati cvetove karfiola, opet poklopiti i kuvati još 10 minuta. 

Nakon 10 minuta, ostala je još da se doda testenina. Od testenine možete da stavite ono šta najviše volite, ali nekako mislim da se uz ovo jelo najbolje slažu široki rezanci. Rezance staviti u jelo od gore, pažljivo ih potapajući u tečnost. Kada postanu savitljivi onda ih možete i bolje sjediniti sa ostalim sadržajem voka. Rezance kuvati vremenski po uputstvu sa kese ili možete i sami proveravati presecanjem jednog rezanca i na taj način utvrditi da li je mekan ili tvrd, odnosno da li je dovoljno kuvan. Kada su rezanci skuvani, jelo je gotovo. 

Najlepše je jesti ga dok je toplo, ali ovo jelo je odlično i ako vam je potreban bogat obrok i za naredni dan, jer može da se podgreva i pritom ne gubi na kvalitetu. 

Pripremu ovog jela korak po korak možete pogledati i na mom YouTube kanalu:




Коментари