Torta sa jagodama
Kako napraviti tortu sa jagodama bez pečenja
Ako ste do sada pratili moj blog i kanal na YouTube, sigurno ste primetili da torte i kolače baš i ne pravim tako često. Ali kada se odlučim na takav korak, to je uvek neki recept koji nije suviše komplikovan, a koji je odličnog ukusa.
Upravo jedan takav recept jeste i ova torta sa jagodama. Priprema je sasvim jednostavna, a što je meni najvažnije kada mi je potreban brz kolač/torta jeste da ne moram kuvam filove i pečem kore. Ova torta se pravi od svega što je već u neku ruku gotovo. Najviše vremena ode na seckanje voća. Ali hajde da vidimo šta je sve to od sastojaka potrebno za ovu lepu i osvežavajuću tortu sa jagodama.
SASTOJCI
ZA BELI FIL
500ml slatke pavlake
200g krem sira
100g šećera u prahu
JAGODE
400g naseckanih jagoda (200g+200g)
100g jagoda i 50g šećera za dekoraciju
36 piškota
250ml mleka
Kao što sam u uvodu već napisala, kod pripreme ove torte seckanje jagoda oduzima najviše vremena. Potrebno je 400g jagoda, koje je najbolje nakon seckanja odmah podeliti na dva dela.
U sastojcima sam napisala još 100g jagoda i 50g šećera, koje je potrebno usitniti u secku ili blenderu tako da se dobije pire od jagoda. Taj pire ostavljam za kraj kako bih sa njim prelila tortu. To je samo predlog dekoracije i naravno nije obavezan korak.
Kada su jagode pripremljene, sledi mućenje belog fila. U jednu veću posudu nasuti slatku pavlaku i umutiti mikserom, ali ne do kraja, već neka ostane malo tečnija. Zatim dodati krem sir i šećer u prahu. Nastaviti mućenje dok se potpuno ne sjedini, a taman će se i slatka pavlaka umutiti dovoljno tako da se dobije gust fil.
Iako sam naziv kaže da je pavlaka slatka, za moj ukus to nije dovoljno, pa zato dodajem i taj šećer u prahu. Meni tako bude taman slatko, ali fil uvek možete probati i dodati još malo šećera ako vam se čini da nije dovoljno.
Slatku pavlaku je potrebno podeliti na 3 dela.
U jednu posebnu posudicu nasuti hladno mleko i pripremiti ukupno 36 piškota.
Piškote umakati u mleko i slagati na tacnu. U jedan sloj torte ide 12 piškota, odnosno potrebno je složiti ih u 3 reda (uzdužno) po 4 piškote.
Preko piškota rasporediti jedan deo fila, kašikom ili dresir kesom. Fil rasporediti jednako po celoj površini piškota i izravnati. Preko belog fila rasporediti 200g naseckanih jagoda.
Zatim, ponoviti postupak: umakati piškote u mleko, složiti ih preko jagoda, preko njih rasporediti drugi deo belog fila, poravnati i rasporediti preostalih 200g seckanih jagoda. Preko jagoda složiti i preostalih 12 piškota, a preko njih opet beli fil, samo ovaj put ga naneti nešto tanje kako po piškotama, tako sada i sa svih strana torte, i da ostane još malo fila za dekoraciju.
Ako budete pogledali video gde će vam sve ovo što sam napisala biti mnogo jasnije, videćete da sam gornji deo torte oivičila puslama od fila koje sam oblikovala špricem/dresir kesom, a potom sam u sredinu nasula pire od jagoda. Vrlo je jednostavna dekoracija, a postigne se veoma lep efekat.
Na kraju još ostaje hlađenje. Odneti u frižider na bar 4-5 sati, ali bi najidealnije bilo da prenoći, pa seći sutradan.
Pripremu ovog recepta možete pogledati na YouTube kanalu:
Коментари
Постави коментар