Šnenokle - idealna poslastica za leto
Do skoro, šnenokle su mi zvučale kao nemoguća misija. Verovali ili ne, ja kao neko ko mnogo vremena provodi u kuhinji i znam zaista puno recepata, šnenokle nisam nikada pravila. Kad sam bila mala, probala sam ih, dopale su mi se, ali pošto se nisu pravile gotovo nikada, uvek sam zamišljala da je zbog komplikovanog recepta. Međutim, pre nekoliko meseci sam naišla na recept za šnenokle u jednoj od Facebook grupa koji je objavila baš mama od mog dobrog prijatelja. Zapisala sam i odmah isprobala. Prvi put sam pravila i ispalo je savršeno. Nakon toga sam počela da pravim češće, pa sada delim recept i sa vama.
Mera je velika, ali kod mene se sve smazalo u dva puta. Ali, ako vam je mnogo, možete napraviti pola mere.
SASTOJCI
1500ml mleka
10ml ekstrakta od vanile ili 2 kesice vanilinog šećera
20g šećera (1 uvršena supena kašika)
10 belanaca
prstohvat soli
300g šećera
10 žumanaca
5ml ekstrakta vanile ili 1 kesica vanilinog šećera
60g šećera (3 uvršene supene kašike)
350ml mleka
50- 60g gustina ili brašna
U jednu veću i širu šerpu nasuti 1500ml mleka, dodati ekstrakt vanile i kašiku šećera, promešati i staviti na riglu. Kuvati do ključanja na umerenoj vatri. Dok se mleko zagreva, početi sa pripremom belanaca.
U belanca dodati prstohvat soli i mutiti mikserom dok ne počne da se stvara bela pena, a potom polako početi sa dodavanjem kristal šećera. Mutiti belanca sve dok se sav šećer ne umuti i dok se ne dobije čvrst sneg.
Kada mleko proključa, smanjiti da tek pomalo vri, a zatim kašikom spuštati umućena belanca u mleko. Ja sam stavljala po jednu punu kašiku, ali veličinu odredite sami. Belanca dok se kuvaju narastu, pa treba paziti da se ne stavi previše odjednom. Kuvati na jednoj strani 20-30 sekundi, a zatim pažljivo okrenuti na drugu stranu i kuvati još oko 15-20 sekundi. Kada su se belanca skuvala, vaditi ih iz mleka kašikom sa rupicama kako bi se višak mleka ocedio. Kada se izvade sve "knedlice" od belanaca, staviti nove da se kuvaju po istom postupku i tako dok se sva belanca ne potroše, odnosno skuvaju.
Veoma je bitno da se belanca lepo slože u sud, a i da je sud dovoljno velik jer će se tu sipati i fil.
Kada su sva belanca skuvana, mleko ostaviti i dalje na ringli na tihoj vatri. U posebnoj činiji spojiti žumanca, ekstrakt vanile, šećer i mleko i dobro promešati žicom, a zatim dodati i gustin i nastaviti mućenje sve dok se ne dobije jednaka tečnost bez grudvica. Umućena žumanca nasuti u šerpu sa mlekom. Pojačati malo ringlu i stalno mešajući (da ne bi uhvatilo), kuvati dok se ne zgusne.
Kada se fil zgusnuo, skloniti sa ringle i odmah preliti preko belanaca. Uzeti jednu kašiku, pa polako pomerati belanca kako bi se fil jednako rasporedio svuda. Na kraju, ostaje još samo da se gotove šnenokle odnesu u frižider na hlađenje. Kada se potpuno ohlade, sipati u posebne posudice i uživati u vazdušastoj i kremastoj poslastici.
Detaljan postupak pripreme možete pogledati i na mom YouTube kanalu:
Коментари
Постави коментар