Domaći keks koji se topi u ustima
Svi znamo da nema boljih kolača od domaćih. Vanilice, breskvice, ruske kape,... Puno vrsta kolača koji vraćaju u detinjstvo i podsećaju na neke lepe momente. Rado se sećamo ukusa tih kolačića i rado i dan danas uživamo kada ih napravimo ili nam ih neko posluži. Inspirisana upravo tim starinskim kolačima, odlučila sam da sa vama podelim recept sitnih kolačića, odnosno keksića koje će ostaviti bez daha svakoga ko ih proba. Pa hajde da vidimo koji su to sastojci potrebni za njihovu pripremu i kako ih napraviti.
SASTOJCI
TESTO
200g maslaca
50g šećera u prahu
10ml ekstrakta od vanile
200g brašna
prstohvat soli
50g gustina
FIL
70g maslaca
120g šećera u prahu
5ml ekstrakta od vanile
70g bele čokolade
pekmez
Pre nego što se počne sa pripremom, moram naglasiti da je vrlo bitno da maslac bude sa sobne temperature, odnosno da bude vrlo mekan. Nikako ga ne otapati na ringli.
U omekšali maslac dodati šećer u prahu i mutiti mikserom dok se ne dobije kremast fil. Potom dodati ekstrakt od vanile i nastaviti mućenje još 1-2 minuta. U posebnoj posudi sjediniti brašno, so i gustin, a zatim tu mešavinu sipati u umućen maslac i varjačom jako dobro izmešati dok se ne dobije jednaka masa.
Dobijeno testo staviti u špric ili dresir kesu sa oblikom modle po izboru, a zatim oblikovati male keksiće na papiru za pečenje kojim smo prethodno obložili tepsiju.
Keksići neće puno narasti, tako da se ne mora ostavljati puno razmaka između.
Ukoliko je u prostoriji u kojoj pravite kolače jako toplo, preporučujem da tepsiju sa keksićima pre pečenja ubacite samo na 2-3 minuta u zamrzivač.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 10 minuta. 10 minuta je sasvim dovoljno da se ispeku i blago porumene. Ipak, pratite tok pečenja kako se ne bi desilo da se prepeku.
Kada su pečeni, ostaviti ih u tepsiji nekoliko minuta da se prohlade, pa ih potom izvaditi na tacnu.
Od ove količine testa se dobije oko 100 malih pojedinačnih keksića što je stalo u ukupno dve tepsije.
Dok se keks hladi, početi pripremu fila. Prvo otopiti belu čokoladu kako bi se ohladila dok se pripremaju drugi sastojci. Dok se ona hladi, u drugu posudu staviti maslac sa sobne temperature i šećer u prahu. Sjediniti ta dva sastojka kašikom, dodati ekstrakt vanile, još malo promešati, a onda mutiti mikserom dok se ne dobije kremast fil. Na kraju dodati i belu čokoladu, još malo mutiti mikserom da se dobro sjedini, pa fil odneti u frižider na oko 20 minuta da se malo prohladi i stegne.
Kada se beli fil ohladio, presuti ga u špric ili dresir kesu. Odabrati pekmez po izboru i takođe ga staviti u špric ili dresir kesu. Količinu pekmeza je teško odrediti, ali mislim da nije potrebno više od 50-100g.
Ukoliko vam špric/dresir kesa komplikuje rad, možete filove nanositi i kašičicom. Ali onda morate biti jako pažljivi da vam se keksići ne lome jer su vrlo krti.
Uzeti jedan keksić i na ravnu stranu naneti beli fil, a zatim uzeti drugi keksić i na njega staviti vrlo malo pekmeza, pa potom spojiti ta dva keksića tako da se spajaju strane na kojima se nalaze filovi. Gotove kolačiće slagati na tacnu. Voditi računa o količini pekmeza kako se keksići ne bi odvajali.
Nakon spajanja, keksiće odneti u frižider da bi se stegli i sačuvali lep izgled. Poželjno je čuvati ih u frižideru u kutiji.
Ukoliko se dogodi da vam ostane viška fila, možete ga čuvati u zamrzivaču ili iskoristiti za neke druge kolačiće.
Ovi keksići su izuzetnog ukusa i ako ih napravite dovoljno male, jedu se u jednom zalogaju, tope se u ustima u istom momentu oslobađajući neverovatne arome. Ovo su kolačići koje vredi napraviti i uživati u njima.
Ovaj recept možete pogledati i na mom YouTube kanalu:
Коментари
Постави коментар